Szipi Posted Szeptember 14, 2007 Share Posted Szeptember 14, 2007 Árt vagy segít a koffein? Manapság szinte nincs ember, aki a nap folyamán ne venne magához valamilyen koffeintartalmú italt. Az ébredés után jön az első kávé, vagy erős tea, esetleg kóla, hogy a szürke reggeleken észhez térítsen - aztán nap közben jöhet a többi csésze/pohár segítség, avagy élvezet. Ugyanakkor sokféle hír kering a koffein negatív hatásairól: függőséget okoz, alvási zavart eredményez stb. Mi az igazság mindebből? A koffein az idegrendszerre hat. Hatására szaporább lesz a szívverés, a légzés, az anyagcsere, a vérerek kitágulnak az agyban - mindennek következtében élénkebbnek érezzük tőle magunkat, fokozódik a szellemi teljesítőképesség. Ugyanakkor nagyobb mennyiségben az arra érzékenyeknél álmatlanságot, feszültséget, szorongást, verejtékezést okozhat. A koffein fokozza az anyagcserét, élénkíti a bélműködést, de ez a tulajdonsága csak a cukormentes, koffeines italoknál működhet fogyókúrát segítő hatásként. Vízhajtó hatása is van, de az ebből adódó súlycsökkenés csak átmeneti: amint folyadékhoz jut a szervezet, visszatérnek az elvesztett dekák. A csontritkulást fokozó „bűnösként" is számon tartották, az újabb kutatási eredmények szerint azonban nincs ilyen hatása, mivel csak jelentéktelen mértékben fokozza a kalciumürítést. Koffein a kávé mellett a kólákban, a csokoládéban, a kakaóban, illetve a teában (tein) is van, így ezek túlzott fogyasztása is okozhat kellemetlen tüneteket. Nem tanácsos tehát a napi folyadékszükségletet például kólával bevinni a szervezetbe, és kávéból, erős teából sem szabad túl sokat fogyasztani. A koffein halálos dózisa 5-30 gramm - szerencsére ilyen mennyiség elfogyasztása képtelenség (250 ml kólában például mindössze 10-50 mg található). A koffeinfüggőség más szenvedélybetegségekhez nem hasonlítható: megvonása okozhat ugyan álmosságot, fejfájást, ezek a tünetek azonban egy héten belül megszűnnek. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagi Posted Szeptember 14, 2007 Share Posted Szeptember 14, 2007 Valóban okoz függőséget, ha nem iszom meg a szokásos 4-5 méreg erős kv-mat fejfájást kapok. Viszont hiába iszok akár mennyi kv-t, ha lehetőségem van, már alszok is! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Szeptember 14, 2007 Author Share Posted Szeptember 14, 2007 én reggel egy bögre teával kezdek, de az nem erős, és nem is vok függő. inkább egy szertartás nálam, mint éledezés segítés. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
qrta14 Posted Szeptember 14, 2007 Share Posted Szeptember 14, 2007 engem egy kiadós reggeli wc-zés inkább felkelt Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zsolt18 Posted Szeptember 14, 2007 Share Posted Szeptember 14, 2007 Sztem aki elinte kezdi inni a kávét akkor annak segít DE aki már régota issza annak már sztem nem segít:) Tapasztalat:) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricsi123 Posted Szeptember 14, 2007 Share Posted Szeptember 14, 2007 nekem már akkor se segített amikor el kezdtem Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
WuuWuu Posted Szeptember 14, 2007 Share Posted Szeptember 14, 2007 régebben kávéztam de nemsokat csak reggel aztán rájöttem hogy reggel komásan nincs kedvem kávét csinálni mert nem dobodok föl töle vagy valami Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Szeptember 15, 2007 Author Share Posted Szeptember 15, 2007 másik topikban olvastam, hogy viszont sokan kóláztok........ szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
WuuWuu Posted Szeptember 15, 2007 Share Posted Szeptember 15, 2007 hát ha nem alkohol iszom akkor is van sorrend ami cappy vel kezdödik, utána nestea és utána jön a kola. de aztsem mostanában ittam. mármint kolát Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts