Thomas RC Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 Átvészelheti a Föld a Nap pusztulását Felfedezték az első olyan bolygót, amit nem semmisített meg a napja vörös óriássá válása. A V391 Peg b pont olyan messzire keringett a napjától, mint a Föld a Naptól. Az univerzum eddig ismert egyik legöregebb bolygóját fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport, melynek tagja volt Paparó Margit, a MTA KTM Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa is. A Pegazus csillagképben található, mintegy tízmilliárd éves csillag körül keringő V391 Peg b egy gázóriás, tömege 3,2-szerese a Jupiterének, és 1,7 Nap-Föld távolságban kering a rendszer központi csillaga körül, amit 3,2 év alatt kerül meg - írja a hírek.csillagászat.hu. A kutatások bebizonyították, hogy a fejlődése vége felé járó, öreg csillag már túl van a vörös óriás korszakon, amikor a hidrogénkészlet fogytán a csillag az eredeti mérete sokszorosára hízik, majd szupernova-robbanás kíséretében összeomlik. A V391 Peg b eredetileg pontosan olyan messze keringett a napjától, mint a Föld a Naptól. Amikor a csillag felfújódott, a sugara elérte a Nap-Föld távolság közel háromnegyedét, de a bolygót nem érte el. Az összeomlásnál a csillag elvesztette a tömegének a felét, így a kisebb gravitáció miatt került tőle jóval távolabb a túlélő bolygó. Van remény A felfedezés előrevetíti a Föld sorsát ötmilliárd év múlva, amikor a Nap is elér a fejlődésének ebbe a fázisába. A Merkúr és a Vénusz biztosan megsemmisül, a Mars mindenképpen kívül marad a vörös óriás légkörén, de a Föld sorsa kétséges, mert éppen a kritikus távolságon kering. A V391 Peg b példája azt mutatja, a Föld számára is van remény - igaz, a drasztikusan megemelkedő hőmérséklet és sugárzás, plusz a pályamódosítás hatásai minden bizonnyal kiirtanak majd minden életet a bolygón. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
StEeL10 Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 Nemhiszem hogy félnünk kéne emiatt, ötmilliárd év mulva az emberiség már sehol sem lessz.... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas RC Posted Szeptember 13, 2007 Author Share Posted Szeptember 13, 2007 StEeL10: Ez igaz, de ha belegondolunk, akkor a nagy hőmérséklet miatt mindenképpen kihalunk . Viszont ha a Föld megmenekül, akkor újból élet keletkezhet a Földön ( ha nem`vesszük figyelembe, hogy a Nap pusztulása után &em lesz semmilyen fény, se semmi ami világosságot adna a Földnek ). Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hamary Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 ha nézzük a fejlődéseket, öt milliárd év múlva, ezt simán megoldják... meg amúgy őszintén szólva lekakilom, mivel a hullám pora se lesz meg ettől függetlenül, tnx! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hegylako01 Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 jó ezt tuléljük mondjuk és mi van azzal a ténnyel hogy majd összeütközünk egy ásik galaxissal? az hogy éáljük tul? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapalo Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 azt irja h "Van remeny"... a Nap nem fogja elerni a bolygot es nem eget minket porra' , de igyis-ugyis kipusztul minen eloleny....ezt nevezem en remenynek Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
petya1971 Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 Ahogy most állunk, a következő 1000 évet se éljük túl.... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas RC Posted Szeptember 13, 2007 Author Share Posted Szeptember 13, 2007 kapalo: Nem tudom hogy vagy vele, de én nyugodtabb lennék, ha a Föld nem pusztulna el a Nap miatt. Tök mindegy, hogy kipusztul minden élet, meg hogy a Nap pusztulása után a Föld csak egy "magányos" bolygó lesz, de szerintem az a tény, hogy a Föld úgy pusztul el, ahogy kell ( tehát nem a Nap miatt, hanem egy vas darab lesz belőle (?) ), szerintem ez azért "vígasztaló". Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iiingyeenn Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 Szerintem Mi meg a következő 100-at se, de fel a fejjel. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
FeERi Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 hajrá föld és földlakók Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nes-Thor Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 Ki tudja k9ik lesznek itt 5 milliárd év múlva? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
qrta14 Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 lassan elpusztul az egész univerzum Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsepi Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 Nem totál mindegy,hol leszünk mi 500, nemhogy 5 milliárd év múlva Ha az elkövetkező 1000 évet túléli az emberiség,akkor giga nagy respect... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
curly Posted Szeptember 13, 2007 Share Posted Szeptember 13, 2007 sztem meg a világ egyetem tágul egy darabig, aztán összehúzódik, és jön megint a nagy bummmmm Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts