Szipi Posted Augusztus 26, 2007 Share Posted Augusztus 26, 2007 Bepörgött a Föld Érdekes jelenségre figyelt fel az amerikai Columbia Egyetem szeizmológusa, Hsziaodong Szong, miközben azokat a földrengéseket vizsgálta, amelyek az Atlanti-óceán déli részén, a déli Sandwich'Szigetek szélénél pattantak ki a korábbi időszakokban. Olyan földrengéseket talált, amelyek párosával pattantak ki ugyanarról a helyről, és közöttük az időeltérés néhány naptól egészen 34 évig terjedt. A kutató 18 olyan szeizmikus hullámpárra bukkant, amelyet később az alaszkai földrengésjelző állomás is feljegyzett. Ekkor tűnt fel neki, hogy azok a hullámok, amelyek áthaladtak a Föld belső magján, gyorsabban érték el Alaszkát, mint amelyek elkerülték a glóbusznak ezt a legbelső térségét. Viszont talált olyan földrengéspárokat is, amelyek hullámai elkerülték a belső magot, tehát csak a külső magon futottak át, és ilyen esetben időkülönbség nem is mutatkozott közöttük. Szong ekkor jött rá, hogy a fenti időkülönbség abból ered, hogy a Föld belső magja valamivel gyorsabban forog, mint maga a földgolyó. Számításai szerint a köpenyhez és a kéreghez képest ez az elmozdulás évente csupán 0,3-0,5 fok, ami nem tűnik soknak. Csakhogy ez azt jelenti, hogy 900 év alatt a Föld magja már egy teljes fordulattal többet tesz meg. „Fantasztikusan szép, hogy ilyen módon is érzékelhetjük a forgást" - lelkesedik Szong. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagi Posted Október 16, 2007 Share Posted Október 16, 2007 Lehet, hogy én vagyok a hülye, de ezt a hírt nem értem! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
jajj Posted Október 16, 2007 Share Posted Október 16, 2007 érdkes hír kösz az infót szipi! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riskabocee Posted Október 16, 2007 Share Posted Október 16, 2007 Lehet, hogy én vagyok a hülye, de ezt a hírt nem értem! A lényeg az h 900 évente +1 teljeset fordul a föld Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Október 17, 2007 Author Share Posted Október 17, 2007 bagi! vannak olyan hullámok amik a föld belső magjában haladnak és vannak olyanok amik ezen kívül. de ezeket a földkéreghez mérten mérik. mivel a belső magnál gyorsabb a mozgás így ott több fordulatot tesz meg! így érted??? szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagi Posted Október 17, 2007 Share Posted Október 17, 2007 Ez OK, és akkor mi van? Van valami káros hatása vagy csak érdekesnek kéne lennie? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barzak Posted Október 17, 2007 Share Posted Október 17, 2007 Tényleg elég furi hír, de nekünk az mé jó ha a Föld majd 900 év alatt 1 fordulatot teszmeg?? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Október 18, 2007 Author Share Posted Október 18, 2007 nem olvassátok elég figyelmesen el a hírt: "Érdekes jelenségre figyelt fel " ennyi és nem több. és ennyi erővel azt is kérdezhetnénk, hogy minek élünk, létezünk stb...... szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
polluter Posted Október 19, 2007 Share Posted Október 19, 2007 basszus nem a Föld forog 900év alatt egyet hanem a Föld magja a külső rétegekhez képest.. amugy köszi érdekes dolog nemtuttam h hót külön életet élnek a Föld részei Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsengi Posted Október 19, 2007 Share Posted Október 19, 2007 jaja 900 évenként fordul 1et a föld ez jó elég k*rva hosszú éjszakáink lennének Ti nem gondolkoztok? xD Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iiingyeenn Posted Október 20, 2007 Share Posted Október 20, 2007 Akkor a Föld köpenye van belassulva a maghoz képest Majd csinálnak ebből is egy katasztrófafilmet, Amerika lemegy oszt szétoszt mindenkit. És megmenti a világot. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsengi Posted Október 20, 2007 Share Posted Október 20, 2007 Olyan már van Csak épp le akar állni a föld belsejének a forrása Az amcsik lemennek és atombombával újra indítják a föld "motorját"... katasztrofális film a tvben láttam Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted December 4, 2007 Author Share Posted December 4, 2007 basszus nem a Föld forog 900év alatt egyet hanem a Föld magja a külső rétegekhez képest.. amugy köszi érdekes dolog nemtuttam h hót külön életet élnek a Föld részei akkor lesznek érdekes dolgok ha majd azt olvasom legközelebb, hogy ellentétes irányba fognak forogni akkor mi lesz? szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
mflex Posted December 5, 2007 Share Posted December 5, 2007 Szerintem ez baromság,de attól még érdekes hír Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
eveboy21 Posted December 5, 2007 Share Posted December 5, 2007 Kiszámoltam és 900 év alatt (a szökőéveket is beleszámolva) 328725-öt fordul a Föld.Tehát a Föld magja 900 év alatt 328726-ot fordul.Remélem így már érthetőbb. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted December 5, 2007 Share Posted December 5, 2007 A film címe "A mag" és még mindig kúltúráltabb film mint ami az utóbbi pár napban kijött pedig van vagy 3-4 éves a film. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
somaster Posted December 27, 2007 Share Posted December 27, 2007 Na, ez egy érdekes dolog! De most komolyan mi lesz, ha nálunk is pörögni kezd? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts