Szipi Posted Augusztus 26, 2007 Share Posted Augusztus 26, 2007 Hogyan készül a műhó? Az idei tél még a műhókészítőket is csődbe juttatta, mert egy osztrák nyilatkozat szerint mínusz 4 Celsius-fok fölött még műhavat sem tudnak előállítani. De egyáltalán, hogyan megy végbe ez a művelet? Egyszerűen csak vizet permeteznek a levegőbe, és hagyják megfagyni? Hát nem! Ez nem működne túlságosan jól, legfeljebb rendkívül hideg időben. Ezenkívül a gépek nem is hópihéket állítanak elő, hanem apró jégszemcséket, amelyeknek az átmérője kb. százezred milliméter. Az egyszerű permetezés azért nem működik, mert amikor a víz megfagy, bizonyos mennyiségű hőt ad le. Amikor ugyanis a vízmolekulák a folyékony halmazállapotból szilárdba mennek át, mozgásukat szűkítik, és ahogy egy szilárd pontban letelepednek, fölösleges mozgási energiájukat hő formájában adják le. Ha nagymennyiségű permetezett víz fagyna meg a talaj közelében, a felszabaduló hő lényegesen felmelegítené a levegőt, ami meghiúsítaná az egész műveletet, mert a műhó nedves és langyos lenne. Amikor valódi hó formálódik a természetben, a hő felszáll a levegőben, és így nem melegíti jelentősen a kedvelt lejtőket. Számos síparadicsomban ezért helyezik el a műhókészítő gépeket magas tornyokban, mert ilyenkor a permetezés során a szél elviszi a meleg levegő egy részét. De még így is szükség van különleges hűtésre. A gépek ezért nemcsak vizet permeteznek, hanem vizet és nagynyomású (kb. nyolc atmoszférás) le- vegőt szórnak szét. Amikor a sűrített levegő hirtelen kitágul, egyúttal lehűl. Ez a hőelvonás mindenképpen nagyobb, mint az a meleg, amely a megfagyott vízből szabadul fel. És akkor még a lebegő vízcseppek tovább hűlnek a párolgás révén. Furcsa módon azonban nem számít, mennyire hideg lesz a víz, ha lehűl, mert nem spontán módon fagy meg. Mindenki tudja, hogy a víz nulla Celsius-fokon fagy meg, de az is tény, hogy jóval a normál fagyási hőmérséklet alá is hűthető anélkül, hogy megfagyna: ez a túlhűtött víz. Otthon ezt nem könnyen próbálhatjuk ki, de gondos laboratóriumi körülmények között a tiszta vízzel elérhető, hogy hőmérséklete akár mínusz 40 Celsius-fokot is elérjen. Ha hirtelen mechanikai behatás, például rázkódás éri a molekulákat ebben a szuperhideg vízben, ez éppen elég a vízcseppeknek ahhoz, hogy „kijelölt" helyükre hulljanak egy jégkristályban. Egy műhógyártó gép esetében ezt a „megrázkódtatást" az a nagynyomású levegő idézi elő, amely a mikroszkopikus méretű vízcseppeket csaknem hangsebességgel lövi ki a fúvókanyílásból. A műhógyártás érdekessége, hogy újabban bizonyos ártalmatlan baktériumokat is a víz-levegő keverékbe juttatnak. Kiderült ugyanis, hogy ezek az egyébként növényleveleken csaknem mindenütt élő baktériumok segítenek abban, hogy a víz gyorsabban fagyjon meg. Ezek után talán csak a színes műhó hiányzik a síelőknek. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
FeERi Posted Augusztus 27, 2007 Share Posted Augusztus 27, 2007 lassan a 10 fok alatti műhót is kikéna találniuk, ha igy halad a klimaváltozás Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Halacska Posted Augusztus 27, 2007 Share Posted Augusztus 27, 2007 Igen, elkéne kezdeni fejlesztgetni! Lehet már a gyerekeink azt se fogják tudni mi az a hó! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Augusztus 28, 2007 Author Share Posted Augusztus 28, 2007 hát, nem elképzelhetetlen, hogy csak a műhóval fognak majd csak találkozni, és mi is eldobhatjuk a csízmát. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.