Jump to content
PirateClub.hu

Szilvásgombóc


axis
 Share

Recommended Posts

Szilvásgombóc

 

Hozzávalók 30 gombóchoz:

1 kg krumpli

1 tojás

30 dkg rétesliszt

30 szilva (15 kajszibarack)

25 dkg zsemlemorzsa

12 dkg zsír, 2 dkg vaj

10 dkg porcukor

1-2 mokkáskanál őrölt fahéj, só

 

 

A knédlifélék "őshazájában", Bécsben és Prágában többszáz éve ismerik és készítik ezt az igen finom ételt. Hála a monarchiának, mi is régen átvettük, és sokan úgy tudják, hogy a szilvásgombóc (barackos gombóc) régi magyar eledel. Szó se róla, nem biztos, hogy jobbat kapunk Bécsben vagy Prágában a finom, omlós puha, vékony tésztájú magyar gombócnál!

 

 

Elkészítés:

A jól megmosott krumplit - lehetőleg olyat, ami főzésnél könnyen szétesik - gyengén sózott vízben puhára főzünk, forrón meghámozzuk és azonnal áttörjük. Ha kézmelegre hűlt, összegyúrjuk a liszttel, diónyi zsírral, a tojással, csipetnyi sóval. Meglisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtjuk, és lisztbe mártott késsel kb. 5x5 cm-es lapokra vágjuk.

A válogatott szilvát (barackot) megmossuk, kimagozzuk, és minden tésztalapocska közepére egy szilvát (vagy fél barackot) helyezünk. A mag helyére fahéjjal kevert cukrot teszünk, a négyzet sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócot formálunk belőle.

A zsemlemorzsát a zsíron közepes barnára pirítjuk, és kevés vajat morzsolunk rá.

A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízbe tesszük, és miután a gombócok a víz felszínére feljönnek, csendes pöfékelésre állítva 10-15 percig főzzük. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és megforgatjuk a zsemlemorzsában.

 

A maradék tésztát csíkokra vágjuk és a lisztes deszkán tenyerünkkel nudlit sodrunk belőle. Kifőzzük, megforgatjuk a zsemlemorzsában és a gombóc mellé tálaljuk, az egészet fahéjas cukorral bőven meghintve.

A nudli lehet önálló fogás is, pl. télen (ha nem fagyasztottunk el kimagozott és becukrozott szilvát), prézlivel vagy mákkal, porcukorral finom ételt csinálhatunk ilymódon.

Mi otthon nem porcukorral, hanem kristálycukorral szeretjük, így a gyümölcs szaftosabb lesz. Előtte tartalmas levest (gulyás, fejtettbab, vagy palócleves) tálalunk.

 

 

szilvásgombóc

user posted image

 

barackos gombóc

user posted image

 

Jó étvágyat!!!!!!!!!!!!!!! cool.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 5 months later...
  • 9 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...