axis Posted December 19, 2005 Share Posted December 19, 2005 Szilvásgombóc Hozzávalók 30 gombóchoz: 1 kg krumpli 1 tojás 30 dkg rétesliszt 30 szilva (15 kajszibarack) 25 dkg zsemlemorzsa 12 dkg zsír, 2 dkg vaj 10 dkg porcukor 1-2 mokkáskanál őrölt fahéj, só A knédlifélék "őshazájában", Bécsben és Prágában többszáz éve ismerik és készítik ezt az igen finom ételt. Hála a monarchiának, mi is régen átvettük, és sokan úgy tudják, hogy a szilvásgombóc (barackos gombóc) régi magyar eledel. Szó se róla, nem biztos, hogy jobbat kapunk Bécsben vagy Prágában a finom, omlós puha, vékony tésztájú magyar gombócnál! Elkészítés: A jól megmosott krumplit - lehetőleg olyat, ami főzésnél könnyen szétesik - gyengén sózott vízben puhára főzünk, forrón meghámozzuk és azonnal áttörjük. Ha kézmelegre hűlt, összegyúrjuk a liszttel, diónyi zsírral, a tojással, csipetnyi sóval. Meglisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtjuk, és lisztbe mártott késsel kb. 5x5 cm-es lapokra vágjuk. A válogatott szilvát (barackot) megmossuk, kimagozzuk, és minden tésztalapocska közepére egy szilvát (vagy fél barackot) helyezünk. A mag helyére fahéjjal kevert cukrot teszünk, a négyzet sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócot formálunk belőle. A zsemlemorzsát a zsíron közepes barnára pirítjuk, és kevés vajat morzsolunk rá. A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízbe tesszük, és miután a gombócok a víz felszínére feljönnek, csendes pöfékelésre állítva 10-15 percig főzzük. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és megforgatjuk a zsemlemorzsában. A maradék tésztát csíkokra vágjuk és a lisztes deszkán tenyerünkkel nudlit sodrunk belőle. Kifőzzük, megforgatjuk a zsemlemorzsában és a gombóc mellé tálaljuk, az egészet fahéjas cukorral bőven meghintve. A nudli lehet önálló fogás is, pl. télen (ha nem fagyasztottunk el kimagozott és becukrozott szilvát), prézlivel vagy mákkal, porcukorral finom ételt csinálhatunk ilymódon. Mi otthon nem porcukorral, hanem kristálycukorral szeretjük, így a gyümölcs szaftosabb lesz. Előtte tartalmas levest (gulyás, fejtettbab, vagy palócleves) tálalunk. szilvásgombóc barackos gombóc Jó étvágyat!!!!!!!!!!!!!!! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
norby89 Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 Ez a legjobb Szilvásgombóc powaaa Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajnika9 Posted Január 2, 2006 Share Posted Január 2, 2006 naggyon jók, én is szeretem... bár sosem méricskélek, főzök rumplit, és mindenből kb mennyiséget teszek, amíg el nem válik a tészta a kezemtől... és baromi jó lesz úgy is... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulbig Posted Január 3, 2006 Share Posted Január 3, 2006 Mot nézem h itt van axis új receptje...a híres zsíros kenyér és vajas kenyér méltó utódja... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
axis Posted Január 7, 2006 Author Share Posted Január 7, 2006 Ebbe is kell zsír meg vaj. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Millye Posted Június 20, 2006 Share Posted Június 20, 2006 Szerintem a csokis barátfüle is finom... próbáltátok már? Szilva helyett csokit kell beletenni... nagyon fini!!!!!!! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryzzli Posted Március 24, 2007 Share Posted Március 24, 2007 Evvel a recepttel csak egy kis bibi van nincs benne kellő mennyiség benne semmiből se "30 gombóc" csipet csapatomnak ez úgymond a fél fogára is kevés. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.