a egyszerű palacsinta receptje:
Hozzávalók (2-8 személyre):
25 dkg liszt
3 tojás
3 dl tej
1 evőkanál porcukor
olaj vagy zsír
szódavíz
só
A felütött tojásokat keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha szükséges adj hozzá annyi szódavizet, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapj. A masszát pihentesd legalább fél órát, majd serpenyőben süsd pirosra a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)
A sós palacsintatészta ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belőle és esetleg egy picit több sót kap.
Ha nem teflonos edényt használsz, akkor az édes palacsintánál is célszerű elhagyni a cukrot, ugyanis attól a tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre.
Könnyebb tésztát kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz.